Ilija Ćosić preuzima novosadske demokrate

Pokrajinski poslanik Demokratske stranke prof. dr Ilija Ćosić biće jedini kandidat za predsednika novosadskog odbora te stranke na unutrastranačkim neposredim izborima 8. juna, potvrdili su izvori iz GODS.  Iza ovog, po svemu sudeći, kompromisnog rešenja, u čijem pronalaženju su učestvovali i visoki funkcioneri DS, ne s apsolutnim oduševeljenjem u četvrtak uveče stao je Gradski odbora, čime je ozvaničena Ćosićeva kandidatura.

(EDIT:  Na izborima za predsednika GO DS ipak će biti više kandidata. Naime, pored Ćosića  kandidature su podneli i Dejan Kovač, član Izvršnog odbora GODS, i Miroslav Salonski. I Kovač i Salonski svoje kandidature su podneli poslednjeg dana kandidacionog roka, 28. maja.)

Kandidatura nekadašnjeg dekana Fakulteta tehničkih nauka, a Ćosić je najvećim fakultetom u okviru Univerziteta u Novom Sadu upravljao čak 14 godina – sve do prošlogodišnjih pokrajinskih izbora, došla je prilično neočekivano. Tim pre jer su novosadski mediji ranije objavili da je za prvog čoveka novosadskih demokrata viđen dr Života Lazarević, takođe aktuelni pokrajinski poslanik, dok se poslednjih dana spekulisalo o još jednom kandidatu iz klupa Skupštine Vojvodine – Milošu Gagiću, nekadašnjem “otporašu”.

Iako se donedavno, kako je izvestio Radio 021, žestoko opirao odlasku s mesta predsednika GO, Igor Pavličić, bivši gradonačelnik Novog Sada, sada čak nije ni pokazao nameru da se ponovo kandiduje. Razumna odluka, s obzirom da je u septembru smenjen s mesta gradonačelnika, a njegova stranka postala opoziciona. No, i bez toga svakom stranačkom ogranku bi bila potrebna sveža krv nakon sedam godina šefovanja jedne osobe (Pavličič je, kao novajlija u politici, prvi put izabran 2006, a reizabran 2008. i 2010.).

Makar po godinama s Čosićem (64) je to “unošenje sveže krvi” prilično upitno. No, vrlo je verovatno da je DS-u u ovom trenutku više stalo da se krv dodatno ne uzburka i da se rane iz poraza zaleče a ne da se dosoljavaju. Iako nije skroz u demokratskom duhu, opcija sa samo jednim, i to kompromisnim kandidatom u ovom trenutku je ocenjena kao daleko bolja od dva (ili više) kandidata, jer bi to neminovno, iskustvo, naime, tako pokazuje, dovelo do “klanizacije” članstva i poslovičnog bavljenja sobom, umesto političkim rivalima.

Image

Ćosić nije bez političkog iskustva, a mnogi mu odaju priznanje na umešnosti u vođenju složenog sistema kakav je odista FTN. Kakav autoritet ima u svom matičnom odboru, videće se po odzivu članstva, njih oko 2500, na izborima za nešto više od dve nedelje. A da li će ponovo biti umešan u rukovođenju ništa manje složenog sistema, videće se već na sledećim lokalnim izborima.

2 thoughts on “Ilija Ćosić preuzima novosadske demokrate

Leave a comment